seorang anak perempuan

dalam family belah ibu. mmg ramai lelaki daripada perempuan.

adik beradik ibu ada 10. 6 lelaki dan 4 perempuan.
kazen2 aku pun ramai lelaki.
perempuan boleh dikira dengan jari.
tapi realitinya
akhir zaman perempuan lagi ramai drpd lelaki kan.

haha.
tapi ini bukan yg sebenar utk dibicarakan.
apa yg aku tulis ni berkaitan aku.
punyai 3 beradik dan aku seorang sahaja perempuan.

indah bila kata anak tunggal perempuan.
ape yang diminta semua boleh dapat.
betul ke?
anda pasti dgn statement itu?

aku akui. statement itu sedikit sebanyak betul.
hehe.

tapi hakikatnya tanggungjawab yang perlu dipikul juga besar.
dulu masa kecik
sebelum ibu pergi kerja dia selalu pesan kat aku.

nnt basuh kain tu. lpas tu kain yg dh kering tu angkat. lipat.

lps mkn pinggan mangkuk kt dapur tu jgn lupa basuh tau.

masak nasi. nnt blk ibu masak lauk.

nnt blk sekolah kemas rumah sikit eh. bersepah ni.

apa yg ibu pesan aku akan buat. (masa tu skema..apa yg ibu cakap aku ikut jer)
tapi masa yg sama aku juga fikir
kenapa ibu suruh aku. abang dgn adik tu kan ada.
kenapa x suruh dorang juga.
kenapa mesti sebut nama aku.
adakah sebab nama aku lebih sedap utk dipanggil drpd nama mereka.
haha.
berfikir sambil buat kerja.
tapi aku akan tetap buat. dan lps tu baru pergi bermain.
malam pula mengaji dan belajar.

masa utk aku bersuka ria jadi sikit.
kadang2 aku protes. biasalah kanak2.
tapi protes dlm hati jer. x diluahkan pun.

bila aku sudah dewasa.
benda2 itu aku juga yg buat.
segala hal dlm rumah ni aku kena settle.
semua.
tapi aku buat ini tanpa arahan.
tanpa suruhan sesiapa.

sebab apa aku buat eh?
hari ini aku terfikir.

sebab dah tanggungjawab aku.
sebagai anak perempuan.
memang lelaki pun boleh buat.
tapis selama mana mereka boleh buat kalau tanpa disuruh.
hehe betul ke?

aku buat sebab aku dah terbiasa.
kalau aku x buat sape lg nak buat.
xkan nak tunggu ibu ayah balik kerja
pastu nk suruh dorang yg buat.
patut ke?

bila dewasa baru aku boleh berfikir logik.
mengapa dan mengapa.

patutlah ibu suruh aku buat.
dan sekarang aku x kesah.
dan itu akan tetap menjadi rutin harian bila ada kat rumah.
(tapi kekadang kalau rasa mls atau x sempat aku akn suruh adik..hehe)

ok. itu bab hal rumahtangga.

kalau bab nk berkongsi cerita.
korang selalu berkongsi cerita dgn sape.
mak ayah? adik beradik? kawan2?
terpulang la pada sesiapa pun kan.

oleh sebab aku ada abg dan adik laki.
tentu2 la aku x cerita kt dorang kan.
mau kena gelak nnt.

kadang2 ibu menjadi pendengar setiaku.
dulu bila aku pulang ke rumah dari asrama.
macam2 perkara yg terjadi aku ceritakan.
ibu setia mendengar dan melayan aku.
hehe.

tapi bukan semua.
cerita mengenai hal ehwal sekeliling boleh la diceritakan.
tapi untuk perkara yg lebih sensitif ataupun bersifat peribadi.
aku tidak ceritakan.
aku simpan seorang diri.
dari kecik sampai sekarang.

dan sebab itu aku jadi seorang yg agk pemendam (betul ke ni penggunaan perkataan..hentam jela.)
sukar utk aku luahkan apa yg aku rasa.
dan kekadang org ckp aku ni xde perasaan.
aku ada perasaan.
cuma aku xtaw nk mengekspresikannya bagaimana.
sebab aku dah terbiasa utk merasa sendiri apa yg aku alami tanpa memberitahu org lain.
sometimes its good but sometimes its also hurt u.
tapi aku dah biasa.

jadi. apa yg berlaku adalah melalui sebab dan akibat.
aku disuruh buat kerja supaya aku menjadi rajin.
aku bersifat begini kerana disebabkan begitu.

semua punya sebab.
dan aku gembira dengan kehidupanku.
bersyukur apa adanya. pasti hikmah akan dirasai.

tapi aku xtaw kenapa aku tulis semua ni kt sni.
tapi mesti ada sebab.
sebab aku xde kerja.
haha.

jalani kehidupan

p/s : sila pause sebentar lagu di blog ini utk mendapat audio yg terbaik..hehe

video

jalanilah kehidupan ini seadanya

hidup hanya sementara dan berikan saja rasa bahagia

jangan pernah kau lelah

langkahkan kakimu sejauh mungkin

hingga kau temukan

apa yang di cari selama ini

(T_T)

every single word has its own meaning for those who really see things through his/her heart.

*feel and experience*

dunia oh dunia

dunia ini sepi. seperti ada yg x kena. itu yg di rasa sejak kebelakangan ini. mengapa? usah di tanya. kerna aku juga tiada jawapan yg pasti. yang boleh merungkai segala persoalan di hati.
Perjalanan di dunia ini tidak lari dari dugaan dan cabaran yg perlu ditempuhi. suka atau tidak. itulah lumrah hidup. yang kadangkala memerlukan at least sedikit pengorbanan. rela atau tidak. itulah tuntutan hidup. dunia oh dunia. segalanya sudah tertulis.

manusia sering lalai. alpa dan leka. dan aku hanyalah insan biasa. pasti pernah ada kesilapan yg dilakukan. sengaja atau tidak. itu bukan kehendak. orang kata kesilapan membuat diri kita lebih matang. mungkin ya. persepsi masing2. tapi yg pasti pengalaman juga membuat kita bersedia untuk menghadapi hari2 yang mendatang.

muhasabah diri. itu yang terbaik. merenung kembali segala kesilapan yg dilakukan. berfikir kembali apa yang tersirat di sebalik tersurat. meneliti semula apa yang ada di sekeliling kita. semua itu pasti ada hikmahnya. hanya kita yang tidak mahu berfikir. fikirlah manusia. renungkanlah.

tidak semua yang kita nak akan sentiasa dapat. tidak semua yang kita suka akan menjadi milik kita. tidak semua yang kita impikan menjadi realiti.

Dunia, berikanlah ruang utk aku berfikir. menjalani kehidupan yang dikurniakanMU seadanya. Mencari apa yang harus ku cari.

5 sahabat..


this is our story. 5 of us. five different characters. five different sizes. five different backgrounds. but we live together. live happily in our own way.

merekalah yg menceriakan hari2 ku semenjak melangkah ke menara gading. dunia penuh dengan gelak tawa. suka duka dilalui bersama.

5 sekawan. bagaimana bertemu??

ini ceritanya....

pada hari pertama aku melangkah ke fakulti kejuruteraan kimia. aku bersama mid. mid merupakan rakan sekuliahku di KMJ. ketika di KMJ tu kami xdala rapat sgt. setakat pandang dan senyum. tapi bila dah dpt sama kos, pergi kuliah bersama. sejak itu aku mula mengenali mid dengan lebih dekat. dan ketika itu juga muncul nya murni kerana dia keseorangan. disebabkan bilik kami berdekatan, kami akan ke kuliah bersama2. sejak itulah kami sentiasa ber3 kemana jua. belajar. makan. lepak. semua bersama.

aku juga selalu lepak bilik murni. kerana bilik dia merupakan sumber novel dan cerita hindustan. aku yg x layan hindustan pun kadangkala terjebak layan. ini semua pengaruh rakan sebaya yg sangat kuat. di situlah aku mula mengenali rosey. rosey ialah hausmate muni dan kwn semasa di KMM dulu. mereka sudah lama kenal.

semasa semester 2, murni sebilik dengan bella. mereka menjadi rapat. aku selalu lepak kat bilik dorang. kenapa?? ( sebab bilik mereka sgt meriah dengan makanan, cerita, dan juga perkara2 yg berunsurkan hiburan..haha opps) dan sejak itu jugalah aku mengenali bella dengan lebih dekat.


dan pada semester 3..kami telah duduk di bawah satu bumbung di seksyen 7. dan ketika itulah aku merasa hidup dilengkapi dengan rakan2 yg macam2 ragam. yg suka bersolek. yang suka tdo. yang perangai kebudak2an. yang x suka mandi malam. semua nya ada.

tapi itu bukan halangan untuk kami tetap bersama. kerja gila. serahkan pada kami. itu memang hobi. lebih2 lagi bila dah abes exam. ada saja plan. tapi itulah kenangan yg akan diingat bila kita sudah mula mengejar kehidupan masing2.

dan sehingga kini kami tetap lagi begini. walaupun jarak memisahkan. tapi dunia serba canggih memungkin segala.

-i love them-



cuba tenang seketika

holla~~
saya kembali setelah berusia 21 tahun..
dan selamat hari jadi juga kepada rakan2 oktober..
hehe..

kebelakangan ini. tiada kesempatan untuk menyinggah blog.
dan tiada kesempatan utk berkongsi entries yg menarik.
xpe. tunggu cuti nnt.

jadual final exams sudah pun keluar. masa untuk berehat2 perlu dibekukan utk sementara waktu. bila nak exam jer.mulalah stress sendiri. sangat x selesa dengan situasi sebegini. buat tu x kena. buat ni x kena. tengok notes. banyaknye nak kena baca. terguling2 nk paham semua benda dalam masa yang singkat.

padahal setiap awal sem dah berazam xnak study last minit. tapi haram. same je setiap sem.
mungkin ini namanya tabiat sejak azali. susah nak diubah.

tapi usaha tetap ada. moga2 segalanya berhasil.
selamat menghadapi peperiksaan semua~

we luv exams..=p

biarkan saja

esok blk uitm semula.

menghabiskan saki baki pembelajaran sebelum tamatnye semester 5.

ada lebih kurang 4 minggu sebelum final exams.

tapi aku masih lagi duduk tanpa berbuat apa2.

hey si pemalas. x sedarkah yg belajar last minit itu sgt menyakitkan.


semasa raya pertama. satu panggilan diterima.

berita x menyenangkan!

hatiku x tenteram. jiwa x keruan.

ini semua terjadi tanpa relaku.

tapi ini ketentuan. sudah takdirnya begitu.

apakan daya.


berat rasanya utk pulang ke shah alam. kerana ada sesuatu yg menanti. yang aku malas utk berfikir penyelesainnya sekarang.

aku harus tabah. aku harus tenang. aku harus rasional.

dan aku harus belajar....

demi cita2 ku...

doakan kejayaanku..aminn~

raya datang lagi

hari ni merupakan hari terakhir berpuasa.

eyyhh..aku puasa penuh la taun ni. x payah ganti puasa.

cit! x heran.

haha. sudah lame rasenye x puasa penuh dlm bulan ramadhan..yup!

terasa mcm zaman kanak2 dulu.

sekejap saja masa berlalu. esok dah raya.

juadah raya sudah siap. seperti tahun2 sudah jua. makanan tradisi org Johor.

semalam. mengisi masa senggang dengan menonton tv.
tiba2 layan la cerita kt tv2. itu saja yg menarik pada ketika itu.
aku keseorangan di depan tv. ibu dan ayah tidur. adik tiada di rumah.

cerita tu sungguh menyayat hati. sehingga rasa sebak dan bergenang air mataku. serius!
cerita mengenai 4 orang beradik yang terpaksa melalui kehidupan tanpa ibu bapa.

sedih. bila berkaitan ibu dan bapa.

bersyukur kerana aku dikurniakan ibu dan ayah yang sangat memahami.

selamat hari raya. kepada kedua ibu bapaku. mohon maaf atas segala salah dan silap sepanjang kehidupanku. terima kasih di atas pengorbanan yang tidak terhingga selama ini. semoga kehidupanmu diberkati Allah.

selamat hari raya juga kepada...

  • housemate2 ku
  • rakan2 seperjuangan di UiTM Shah Alam
  • rakan2 di zaman persekolahan
  • rakan2 di alam maya
  • anda yang sedang membaca..=)

mohon segala kemaafan. semoga ceria2 selalu di aidilfitri ini.

selamat hari raya!

tag dari ain~

saya mahu menjawab soalan2 yang di-tag oleh ain...

1) Nama timangan anda?

semasa zaman persekolahan, saya lebih dikenali dengan nama panggilan faraley..tp di UiTM rakan2 di sini lebih mesra dengan panggilan far...( kenapa jadi lebih pendek saya pun xtau)..

2) Anda seorang yang...?

saya seorang yang simple, x cerewet...dan cool jer..apa2 pun saya layan...asalkan benda tu betul dan x memudaratkan diri dan orang lain...=)

3) Insan yang teristimewa?

Insan teristimewa di dunia ini ialah kedua ibu bapa yang sangat saya sanjungi...keluarga, sahabat handai dan rakan2 seperjuangan...

4) Lagu kesukaan?

lagu kesukaan saya banyak...yang terbaru ialah lagu 1Malaysia..haha..

5) Makanan kesukaan anda?

saya suka masakan hasil air tangan ibunda saya, char kuey teow goreng pun sodap..cendol pun lazat gak..sape nak belanja boleh hubungi saya di talian maxis ye..nyum2~

6) Sikap yang membuatkan anda stress?

saya sangat stress bila berhadapan dengan orang yang emo x tentu pasal....rilex la..huh~

7) Warna kegemaran anda?

Warna-warni...dan seharusnya merah dan purple...

8) Benda yang mesti ada dalam beg?

semestinya wallet, hp, kunci rumah dan kunci kereta...

9) Kali terakhir anda menangis?

dah lame kot...x ingat bila...huhu


sekian saja..ini sekadar selingan untuk menghiburkan diri sendiri~

puaSAbar

hey..kitorang nk lalu jer..bukan buat ape pun.

keluhan. hari demi hari. sungguh membebankan kami.

jalan yg melalui kondo kristal ke uitm telah ditutup. angkara pengarah kondo kristal yg kekwat!

sudah la. x perlu nak main politik kat sini. dah muak. panas je telinga.

lantas aku tekad pergi ke pejabat keselamatan kerana x tahan dengan semua ni. demi mengembalikan kemudahan pelajar non-resident.

mungkin hobi terbaru mereka ialah menyaman kereta student uitm.huh

"encik. saya ni non-resident, nk bincang pasal gate kristal yg dah x bleh lalu tu."

"owh. itu awk kena jumpe pegawai keselamatan kat depan kolej mawar.cakap nak jumpe encik harun."

berlalu pergi. destinasi seterusnya ke pondok guard depan kolej mawar.

"encik harun xde. tp ni 2nd big boss ade. awak boleh cakap dgn dia."

setelah penat berdiskusi...bantuan MPP juga digunakan.

"cuba awak pergi pusat inovasi. jumpa dengan mejar ismail. dia yang selalu deal dengan kondo tu,"

pulak dah. aku puasa ni oi...agak2la nk suruh ke sana sini..haishh

tapi aku gagahkan jua pergi.

hampa. tunggu dan tunggu.mejar ismail meeting punyalah lama. x sempat jumpa.

dan setakat ni...no solution.

tp aku akan usahakan lg...dengan bantuan MPP fkk..doakan semoga berjaya..

walaupun aku tinggal lbh kurang 3 setengah sem lg untuk tamat pengajian...mungkin ini juga untuk kesenangan adik2 yang bakal menjadi non-resident akan datang.

happy birthday ibu

hari ini merupakan ulangtahun kelahiran ibunda ku yang tercinta...
owhh ibu...
selamat hari jadi yang ke 52...
semoga ibu sihat sentiasa dan ceria menghadapi hari2 yang mendatang...
dan semoga mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat..amin

saya sangat sayang ibu saya...
sebab ibu saya sangatlah sporting...
she treat me as a friend.
dialah tempat aku mengadu...
melepaskan segala perasaan yang terbuku dihatiku...

"ibu, jom gi jogging?
jom

"ibu, jom gi makan kat luar?
jom

"ibu, jom gi melancong?
jom

"ibu, jom gi shopping?
jom *paling excited*
(actually perkara ini x perlu di ajak. ibu saya yang slalu offer dlu. kerana dia mmg shopaholic!
dan kerana aku merupakan anak seorang perempuan, selalunya aku yang dapat lebih..hehe)


dan bila aku bgtau

"ibu, nak gi australia ngan kwn2 boleh?
boleh. tapi...................................................
ibu nak ikut sama....
haha....*sporting*
ok jugak..banker ikut...sronok sket nak shopping..

tapi...disebabkn h1n1....terpaksa tangguh...
plan baru akan disusun mengikut peredaran masa...


tapi ada juga kadangkala ibunda bertanya...

"kak, agak2 bila nak kahwin??

hahaha *soalan lucu*

"nape ibu tanya?"

"saje je. kalau boleh kahwinla sebelum ibu pencen. boleh ibu jemput kwn2 pejabat ibu. nnt dah pencen lost contact plak"

hahahah

lawak la ibu saya. itu sebab utama suruh aku kahwin awal.

ok.

yang penting ibu sangat best. i luv u so much!

happy birhday to U...my beloved mom~

berserabut

owh. ini bukan cuti yang aku idam-idamkan. cuti mengejut!

segala aktiviti dan kerja2 yang patut dilakukan dah terbantut. angkara binatang *pink* itu.

haih~

kepalaku berserabut. memikirkan banyak benda. ape benda?
ok mari lihat~

1- assingnment etchics yang melambak, di tambah dengan assingment plant design yang belum start pun buat, dan ditambah lagi dengan assingment advanced heat transfer yang sangat panjang kena kira. sampai kalkulator abes bateri! x kurang juga kerja2 Bel..huh~ *jangan mengeluh*

2- selasa ni ada SAF . aku turut bermain. mewakili fakulti kejuruteraan kimia, yeah! belum main tapi baju dah pakai. haha.sepatutnya saf ni berlangsung start sabtu lepas. tapi disebabkan cuti, terpaksa tangguh minggu depan.

3- aku ditugaskan untuk menyediakan pentas yang paling grand bagi annual dinner fakulti pada 5 ogos depan . minggu depan juga. sape yang memberi kepercayaan kepada aku ni?? ok. tunggula hasil kerjaku nanti. hanya tangan2 berseni sahaja yang mampu menghasilkan yang terbaik.haha~ *terpaksa buat last minit*

4- aku sebagai pengarah program untuk aktiviti KEMBARA AMAL MAHASISWA yang akan berlangsung hujung minggu hadapan <8,9>. antaranya ke rumah anak2 yatim.harus memastikan semuanya berjalan dengan lancar.terpaksa naik turun office untuk menyelesaikan segala masalah. buat masa ni aku x mengenal apa itu "tidur". siang ke kelas. malam bekerja.
*pesan ibu : apa2pun, jangan lupa belajar. assingment kena buat. ok!*

5- harus mengendalikan pertandingan menulis esei sempena *INTEGRATED ENGINEERING CARNIVAL*. <13,14,15>. mungkin aku akan incharge utk 1st day je sebab clash dengan aktiviti seerusnya.

6- program MAHASISWA D'DESA. ke kampung sungai sireh di kuala selangor.
<14,15,16>. wajib utk semua ahli eh2205a. aku termasuk! weekend hilang lagi.
argghhh~

semua ni terpaksa dilakukan dalam masa yang terdekat. oh no.

inilah realiti kehidupan. baru start sem. sebagai pelajar tahun 3.

*whatever it is, jangan abaikan pelajaran. itulah tujuan utama kenapa aku berada disini*

ok.sila sambung buat kerja.

Berani berpada-pada

Jumaat lepas...kecoh di universitiku...vice canselor mengumumkan cuti seminggu kerana virus h1n1 yang semakin merebak..

pada tengah hari itu juga..aku menerima panggilan daripada ayahanda....

"universiti cuti seminggu kan? bila nak balik?"
"aah.maybe isnin baru balik. sebab weekend ade induction engineering."

induction? semacam pengalaman yang seronok. mungkin akan ku ceritakan di lain entry. bukan entry kali ini.

Ahad malam selepas tamatnye induction. keinginan melonjak2 untuk terus pulang ke rumah tetapi badan dan mata minta direhatkan buat seketika. aku pun pulang sebentar ke rumah sewa dan merehatkan diri buat beberapa detik sementara menunggu rakanku mengemas barang.

"sey, nanti kejut aku pukul 2 eh. kita gerak kol 3 pagi."
"ok"

aku dan rakan akan pulang bersama2. tetapi dia akan turun di suku perjalananku dan dijemput oleh ayahandanya. oleh kerana pukul 3 pagi, tidak banyak kenderaan di tengah lebuh raya.

"far, lajunye ko bawak."
"kereta x banyak."

bukan itu sebab utamanya. tetapi untuk formula memandu bagi aku ialah
pandu laju = x ngantuk
(boleh diguna hanya pada waktu malam dan di lebuhraya sahaja. tapi kalau kena saman bayar sendiri!)

itulah sebabnya. kerana sudah lebih 24 jam mataku berjaga! tiada rehat walau seminit.

sesudah aku menurunkan rakanku di "simpang ampat", aku pun meneruskan perjalanan berseorangan pulang ke johor bahru.
yup! berseorangan di pagi yang dingin. tanpa pengetahuan ayah dan ibu.
terpaksa ku diamkan hal ini. kalau tidak. mahu kena ceramah!
(kalau mak aku ni blogger...mati aku!!)


baru beberapa minit meneruskan perjalanan berseorangan dengan kadar yang melebihi had laju, tiba2 ada sebuah van yang menyalakan lampu dari dalam dan mengekori sebuah kereta di hadapannya. lantas aku memperlahankan kenderaan kerana semaca pelik melihat situasi itu dari jauh.

dan tiba2 darahku berderau!!!

aku melihat keranda di dalam van itu dan aku keseorangan di dalam kereta di jalan yang gelap dan tiada lampu. hanya mengharapkan lampu kenderaanku dan kenderaan van itu. ada beberapa orang yang mengelilingi keranda itu dan membaca ayat2 Al-Quran ( melalui gaya dan tingkah laku orang2 di dalam van itu)

Astaghfirullah...aku berselawat dan terus memecut meninggalkan van itu jauh.

huh~

itulah lumrah manusia. yang hidup pasti akan mati.itu pasti!

lantas aku mematuhi had laju yang dibenarkan. ingatlah orang yang tersayang~

sejam je lagi..

sorry guys..lame x update blog..aku menulis di petang yang damai kerana ingin mengisi masa lapang sementara menunggu untuk berbuka puasa..puasa ganti?? ( oh no..dh lm abes ok)..huhu ini puasa nazar..nanti kalau ditangguh2..lame2 terlupa plak..better buat sekarang..lagipun sementara x busy lagi..ape salahnye kan..hee~
tapi makanan untuk berbuka xde lagi..xtau nak makan ape..tunggu la rosey balik dulu.. ajk dia makan kat luar..(not in mood utk memasak)..sebab malam ni ade meeting sekretariat..(x suke!!)..bincang pasal dinner fkk yang akan berlangsung pada 5 ogos 2009..(apsal buat hari rabu..ade kelas..kan susah..aiyaaaa)..aku sebagai biro tugas2 khas bertanggungjawab untuk menyediakan backdrop yang paling tercantik dan grand..huhu okeyy we will try our best to make it..insyaAllah...tapi kalau backdrop je lawa tapi program x mantap..x guna jugak..haha..
whatever~

menghitung masa untuk berbuka...
ok..
sejam je lagi..=)
Mengapa Selalu Aku Yang Mengalah

Tak Pernahkah Kau Berfikir

Sedikit Tentang Hatiku...



Mataharimu


Seorang wanita bertanya kepada seorang pemuda tentang cinta dan harapan. Wanita berkata ingin menjadi bunga terindah di dunia dan pemuda berkata ingin menjadi matahari. Wanita tidak mengerti kenapa pemuda ingin menjadi matahari, bukan kupu-kupu atau kumbang yang terus menemani bunga.


Wanita berkata ingin menjadi rembulan tetapi pemuda tetap ingin menjadi matahari. Wanita semakin bingung kerana matahari dan bulan takkan boleh bertemu, tetapi pemuda tetap ingin menjadi matahari. Wanita berkata ingin menjadi burung yang mampu terbang ke langit jauh di atas matahari dan pemuda berkata ia akan selalu menjadi matahari.


Wanita tersenyum pahit dan kecewa. Wanita sudah 3 kali menduga namun pemuda tetap keras kepala, ingin menjadi matahari tanpa mahu ikut berubah bersama wanita. Maka wanita itu pun beredar pergi dengan rasa kecewa dan tak pernah lagi kembali tanpa pernah tahu alasan kenapa matahari juga menjadi pilihan pemuda. Sang pemuda merenung sendiri dan menatap matahari.


Saat wanita menjadi bunga, pemuda ingin menjadi matahari agar bunga dapat terus hidup. Matahari akan memberikan semua sinarannya kepada bunga agar ia tumbuh, berkembang dan terus hidup sebagai bunga yang cantik. Walau matahari tahu ia hanya dapat memandang dari jauh dan akhirnya rama-rama yang akan menari bersama bunga. Ini disebut kasih iaitu memberi tanpa syarat, tanpa mengharapkan imbuhan dan balasan.


Saat wanita menjadi bulan, pemuda tetap menjadi matahari agar bulan dapat terus bersinar indah dan dikagumi. Cahaya bulan yang indah hanyalah pantulan cahaya matahari, tetapi saat semua makhluk mengagumi bulan siapakah yang ingat akan matahari? Matahari rela memberikan cahayanya untuk bulan walaupun ia sendiri tidak berupaya menikmati cahaya bulan, dilupakan jasanya dan kehilangan kemuliaannya sebagai pemberi cahaya agar bulan mendapatkan kemuliaan tersebut.


Ini dinamakan pengorbanan, menyakitkan namun sangat layak untuk cinta. Dan saat wanita jadi burung yang dapat terbang tinggi jauh ke langit, bahkan di atas matahari, pemuda tetap selalu jadi matahari agar burung tetap bebas untuk pergi pada bila-bila masa pun yang ia mahu dan matahari tidak akan mencegahnya. Matahari rela melepaskan burung untuk pergi jauh, namun matahari akan selalu menyimpan cinta yang membara di dalam hatinya hanya untuk burung.


Matahari selalu ada untuk burung bila-bila pun ia mahu kembali walau burung tidak selalu ada untuk matahari. Tidak akan ada makhluk lain selain burung yang berupaya masuk ke dalam matahari dan mendapatkan cintanya. Ini disebut sebagai kesetiaan, walaupun ditinggal pergi dan dikhianati namun tetap menanti dan tegar untuk memaafkan. Pemuda tidak pernah menyesal menjadi matahari untuk wanita yang dicintainya….



LoVE iS THe oNLy FrEedOm In tHe WOrLd bEcAUse IT sO EleVAtEs tHe SPiRit tHAt ThE LawS OF HuMaNIty AnD tHe PHeNomeNA oF naTUre DO NoT aLtEr itS CoUrSE.

kasihan

jam menunjukkan 11.45 mlm. hari isnin.

telefon bimbitku berdering.

"buka pintu. abang dekat luar".

aik?? kenape tiba2 balik.x bagitau pun. patutnya ada kat bangi. tgh shortsem.

aku pun keluar dari bilik dan turun ke bawah.

pintu rumah.grill.gate.semua sudah berkunci.terpaksa ku buka satu persatu.

"kenapa balik??"

senyap.....tanpa jawapan.

Diangkat sedikit tangannya ke arahku.

sebahagian lengannya berbalut. erk??!!

"kenapa tu??"

senyap....tanpa jawapan.

ok.abaikan. terus berlalu dan masuk ke bilik semula.sambung maen facebook.


selasa.sedang duduk2 bersama ibu.

"kenapa dengan tangan abang tu??"

"kena kelar.ada orang nak rompak dia."

"hah??!!!"

MasyaAllah.kasihan.

result sem 4

*tok*tok*

pintu diketuk. di kala itu aku baru ingin mandi. baru lepas pulang dari Angsana.

nape qi??
result dh kuar kan. akak dah cek?
owh yeke.x cek lagi.
gla cek skrg. tgk dekat mini transkrip.

ewahh..dia pulak yg excited lebih. kerana aku dan adik sama universiti..tentulah result kuar pada masa yang sama. dan dia telah tahu lebih awal daripadaku.

aku pun terus mandi dengan hati yang kurang tenteram. sesudah selesai..laptop terus dibuka.

id number dan password ditekan satu persatu.

klik mini trankrip.

roll ke bawah.

......................hummmm.................................


syukur alhamdulillah. tapi kenapa lab aku B+ je.ceh!
ni mesti report aku yg buat ala kadar je dulu.padan muka.hah.

terima kasih kepada Dr Robert Mikhail. kerana dia aku berusaha menjawab paper "instrumental chemistry" dengan sedaya upaya. kerna dia sangat baik dan sanggup memberi tunjuk ajar hingga ke saat2 terakhir.hasilnya. Alhamdulillah. thanx Dr M!

begitu juga dengan lecturer2 yg lain. terima kasih. jasamu akan ku kenang.

tidak lupa kepada rakan2 seperjuanganku. Anda juga yang terbaik.

Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketika beroleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH - Abu dawud

someone once told me, "it doesn't matter that u get a good result or not. the most important is, u achieve ur target or goal".

yup.setuju!

Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.


Negeriku

Hari ini aku dan ibu menjadi tourist guide. Seorang kenalan ibu dari Sabah datang ke Johor Bahru untuk menghadiri mesyuarat selama 3 hari. Dikesempatan itu juga kami telah membawa beliau mengelilingi bandaraya Johor Bahru. Lewat petang tadi kami telah mengambil beliau di Hotel Tropical Inn yang terletak di tengah2 bandaraya lalu membawanya menikmati keindahan bandaraya Johor Bahru di waktu petang dan malam. Semasa sedang asyik bercerita, terdetik dihatiku bahawa bandaraya ini sebenarnya sangatlah indah dan mendamaikan. Landskap yang di bentuk menghidupkan lagi bandaraya ini. Mungkin faktor berjiran dengan Singapura membuatkan bandaraya ini maju dengan pesat sekali untuk membuktikan bahawa Malaysia juga setanding dengan Singapura.


Johor merupakan negeri di mana tempat tumpahnya darahku...negeri kelahiranku. Aku dibesarkan di sini sehinggalah kini. Ibu dan ayahku juga dahulunya membesar disini. Atuk dan nenek juga masih menetap disini.




Negeri ini sangatlah istimewa bagiku. Kerana disinilah aku mengenal dunia. Apa yang menarik di Johor ini bukanlah sekadar pada tempatnya sahaja. Bahkan bagiku disinilah jua "food heaven'. Mungkin anda yang sedang membaca berkata di dalam hati.."ala boleh la puji...negeri sendiri". Tetapi cubalah anda datang ke sini dan menikmati makanan yang ada di sini. Nanti anda akan akur jua dengan penyataanku di atas..mungkin!..


Inilah antara paparan bandaraya Johor Bahru yang sempat ku titipkan buat kalian...




Bandaraya Johor Bahru




Pemandangan Johor Bahru dari Pantai Lido





Suasana petang di tengah kota




Stesen Keretapi Johor Bahru





Masjid Sultan Abu Bakar

(Masjid Negeri)





The Zone Johor Bahru





Kompleks CIQ Johor Bahru







Jalan CIQ menuju ke Singapura







Tambak Johor





Tambak Johor ( kawasan Malaysia)




dan inilah mercu tanda keindahan Johor Bahru.....


















Marilah melawat Johor Darul Takzim..sebuah negeri di selatan tanah air..

hanya kenangan

pada asalnya ialah ingin mencari sesuatu di dalam kotak ini. tiba2 terpandang akan kotak ajaib yang sudah lama tersimpan di dalamnya. hati tergerak untuk membukanya. tangan pun segera mencapai kotak 'trasparens' itu lalu duduk di atas katil dan membukanya. satu demi satu dibelek dan dibaca.haha.hanya mampu tergelak sendiri. itu semua hanyalah kenangan di zaman persekolahan.bila sebut pasal zaman sekolah.memang banyak ceritanya. kadang2 bila teringat kembali..mulalah terfikir "kenapalah jadi camtu dulu"...tapi itu semua sudah berlalu.pasti ada kenangan disebaliknya.ada suka.ada duka.ada gembira.ada sedih.ada gelak tawa.ada kecewa.dan itulah realiti kehidupan. di zaman itulah aku mengenal erti hidup.perlunya berdikari apabila berjauhan dengan keluarga. perlunya berusaha untuk mencapai sesuatu yang diingini. perlunya kekuatan untuk mengharungi cabaran.perlunya pengorbanan untuk memuaskan hati semua pihak.disitu juga aku mengenal erti persahabatan. di mana sahabat amat diperlukan untuk mengisi ruang hidup yang serba mencabar.segalanya dilalui bersama.tetapi di mana ada pertemuan,di situ ada perpisahan. sahabat kini masing2 sedang mengejar cita2 untuk mendapat kehidupan yang lebih berjaya.begitu juga aku.insyaAllah.dan di situ juga aku tidak terlepas untuk mengenal erti cinta.haha.sukar untuk diungkapkan.biarlah ia kekal dalam memori ingatanku sahaja. tapi apa yang pasti, zaman persekolahan adalah yang terindah untuk dikenang.
disinilah tersimpannya segala khazanah sewaktu zaman persekolahan termasuk kotak ajaib


- kotak ajaib-
haram bagi yang laen membukanya..its my privacy!




-kandungan kotak ajaib-
inilah sebahagian dari memori silamku..


andai dapat ku undurkan masa, mungkin akanku ubah aturan hidupku supaya menjadi lebih baik.tapi itu tidak mungkin berlaku.biarlah ia berlalu dan hidup perlu diteruskan...hidup ini seperti roda..sometimes up..sometimes down...winks~

kehebatan Pencipta

masjid yang tidak musnah dek gempa bumi


pokok yang menyerupai orang sedang ruku'


terung yang mengandungi tulisan bismillah


tomato yang tertera kalimah Allah

lebah yang membentuk kalimah Allah

badan ikan menunjukkan kalimah Allah
kalimah Allah pada daging

telinga bayi yang membentuk kalimah Allah

batu yang terukir kalimah Allah

awan yg membentuk khalimah Allah

jalan2 sampai penat


"wanie, esok nk gi mane?? ko kan kaki jalan..haha"


"entah la..gi alamanda nak?? aku x pernah gi sane.."


"owh..ok tp aku x sure jln..tp bole jer..esk kte gi sne. nnt ko komfemkn dgn yg laen k."


setelah berjaya 'deal' dgn mereka..akhirnya alamanda menjadi tmpt pertemuan kami.


hari itu hari rabu bersamaan 27/5/09..mlsnya nk bgn di awl pagi...tp disebabkn sudah berjanji..maka haruslah ditepati...agenda yang harus dilakukan sebelum menuju ke alamanda ialah mengambil wanie di sunway college..


perjalanan diteruskan ke alamanda.muka mmg konfiden walaupun x tahu jln.yehh.


akhirnya, tanpa sesat kami pun tiba di alamanda. dan lbh bangga bila kami tiba lebih awal drpd rose.haha well see the driver la...


berdiri di depan mcD sambil menunggu ketibaan rose dan dayah. perut sudah menyanyi minta diisi.


sampai2 je rose, dia terus ajk ke carrefour. nk beli bangku katenye. lyn jela. mentang2 lps ni duduk rumah selama 8 bulan (praktikal). mulalah segala kehendak bilik dipenuhi.


"eyh, aku nk simpan bangku ni kt kereta dulu. korang gi la decide nk mkn ktne. nnt msg ak. wanie, ko ikut aku eh."


tempat pilihan -----> food court je. tiada keinginan utk mkn fast food ketika itu.


selesai kami bertiga mkn...rose dan wanie tak muncul2 lagi. jauh sgt ke park kereta tu.haih.

kami pun terus menunggu.


mereka tiba jua di food court. dengan membawa beg plastik! sempat shopping nmpk. rs x puas hati timbul dgn mendadak.bkn nak ajak.haha.mereka beli kasut. ade clearance stock katenye. ok, lepas ni nak gi tgk gak.


singgah di kedai kasut ( x igt ape name kedai). puas mencuba. x beli gak.tiada yg berkenan.huhu cerewet!


"eyh, jom gi berhibur nak??"


" nak. jom2..kalau nk pusing2 je kt sni bsn la. xde pape."


"ok. tp try cari tempat dulu la"


setelah jumpa tempat yg dicari...kami x terus masuk. solat tetap diutamakan. alhamdulillah.


barulah boleh berhibur dgn tenang.haha. x ingat dunia. sgt penat dan best.


sudah penat berhibur.mula mencari air.haus! dan akhirnya lepak sebentar di aunti anne. mengisi perut lagi.


"eyh, macam mana aku nk blk nnt??" dayah bersuara.


"xpela, nnt aku hantar ko blk smp rumah."


destinasi selepas alamanda ialah ke rumah dayah. igtkan sekejap je nak singgah. aleh2 sampai ke mlm br blk. mcm2 yg kami buat. seronok.


oleh kerana kami tidak biasa dengan bandar baru bangi dan tidak mengetahui jln utk keluar ke higway, ayh dayah dgn rela hati menunjukkn jln yg bnr. kerana terlalu penat, signal ayh dyh salah ditafsirkan oleh wanie dan edah. ayhnya menghulurkn tgn keluar tingkap bertujuan utk meminta kami berhenti sebentar sblm pulang krn ada sesuatu yg ingin diberi. tetapi wanie dan edah menyangka yg ayhnya berbuat demikian adalah utk meminta kami meneruskn perjalanan. haha. lucu.


perjalanan pulang berjalan dgn lancar. wanie telah pulang ke kolej dan kami pun pulang ke sh alm semula.


apa yg boleh dikatakn pada hari itu.


SERONOK . PENAT. X SESAT LANGSUNG!!!!


heee...smoga dpt jumpa kalian lagi di lain waktu..insyaAllah.





ragam kehidupan....

ZAMAN BERKEMBAR

Empat orang bakal ayah sedang menunggu kelahiran bayi mereka diruang rehat sebuah hospital. Kegelisahan jelas diriak muka mereka…

Seorang jururawat keluar dari bilik pembedahan lalu berkata kepada lelaki yang pertama, “Tahniah! Isteri Tuan selamat melahirkan anak kembar dua.”“Kembar dua! Kebetulan pula, saya bekerja di menara berkembar Petronas,” kata lelaki yang pertama dengan riangnya.

Beberapa minit kemudian, seorang jururawat lain datang memberitahu kepada lelaki kedua, “Isteri Tuan selamat melahirkan bayi kembar tiga. Tahniah!”“Apa? Kembar tiga! Saya bekerja dengan 3D Corporation, kata lelaki yang kedua.

Setengah jam kemudian, seorang jururawat memberitahu kepada lelaki ketiga, “Tahniah! Isteri Tuan selamat. Tuan dikurniakan anak kembar empat” kata jururawat itu dengan tenang.“Kembar empat! Sungguh saya tak menduga kejadian ini, saya pula bekerja di Four Season Hotel,” kata lelaki ketiga dengan gembira.

Lelaki yang keempat mula mundar-mandir kegelisahan. Ketiga-tiga lelaki tadi berasa hairan melihat keadaan lelaki keempat itu.

Mereka bertanya, “Apakah yang merunsingkan awak?”

Dengan perasaan gelisah dia menjawab “Saya bekerja di Seven Eleven.”


I AM SORRY


Sam Wan : Hello, can I speak to Annie Wan (anyone)?

Operator : Yes, you can speak to me.

Sam Wan : No, I want to speak to Annie Wan (anyone)!

Operator : You are talking to someone! Who is this?

Sam Wan : I’m Sam Wan (Someone). And I need to talk to Annie Wan (anyone)! It’s urgent.

Operator : I know you are someone and you want to talk to anyone! But what’s this urgent matter about?

Sam Wan : Well…just tell my sister Annie Wan (anyone) that our brother Noel Wan (no one)has involved in an accident. Noel Wan (no one)got injured and now Noel Wan(no one) is being sent to the hospital. Right now, Avery Wan (everyone)is on his way to the hospital.

Operator : Look if no one was injured and no one was sent to the hospital, then theaccident isn’t an urgen t matter! You may find this hilarious but I don’t have time for this!

Sam Wan : You are so rude! Who are you?

Operator : I’m Saw Lee (Sorry).


HOW ARE YOU

PM Jepun, koizumi akan bertemu dengan Bill clinton. kerana bahasa inggerisnya tidak lancar, ia memanggil penerjemahnya untuk minta petunjuk ayat-ayat pendek yang biasa diucapkan pada upacara sambutan perayaan.

Penerjemah: “Sebelum berjabat tangan ucapkan : how are you? setelah itu presiden clinton akan mengucap kan suatu ayat, biasanya ia akan mengucapkan i am fine, mengangguk lah seolah anda mengerti. Setelah dia selesai bicara tutuplah pembicaraan dengan : me too. Selanjutnya biarlah saya yang mengurus pembicaraan bilateral.”

Sesampainya di rumah putih Bill clinton telah menunggu untuk upacara kenegaraan.

Koizumi : (karena kurang fasih inggris nya) “Who are you ?”

Bill clinton(agak terkejut): “Im hillary husband”

Koizumu : “Me too…”

Bill Clinton : ???!!!!?????!!!!


BAPAK BUAT SILAP MATA


Malam tu, sepasang suami isteri dah bersiap-siap nak masuk ke bilik tidur bila tiba-tiba mereka terdengar suara anak bongsu mereka menangis. Mereka pun pergi mendapat anak itu lalu bertanyakan kenapa dia menangis.. Si anak menjawab dia tertelan duit syiling lima sen dan sekarang dia takut akan mati sebab tertelan duit tu, lalu terus menangis teresak-esak.Si ayah yang buntu nak memujuk anak itu tiba-tiba teringat duit dalam poket seluarnya lalu mengeluarkan duit lima sen. Kemudian si ayah berpura-pura membuat magik dan mengeluarkan duit lima sen dari telinga anaknya. "Ha, kan ayah dah keluarkan ni." Si anak teruja dan terus berhenti menangis. Sepantas kilat anak itu mengambil duit lima sen itu dan menelannya lalu berkata, "Buat lagi sekali ayah."


AN EMAIL FOR BILL GATES FROM THE INDIAN CUSTOMER

From : Mr. Suresh Singh of Tamil Nadu, India
To: Mr. Bill Gates of Microsoft
Subject: Problems with my new computer

Dear Mr. Bill Gates,
We have bought a computer for our home and we have found someProblems, which I want to bring to your notice.

1. There is a button ’start’ but there is no ’stop’ button. We request you to check this.

2. We find there is ‘Run’ in the menu. One of my friends clicked ‘run’ he ran up to Amritsar ! So, we request you to change that to ’sit’, so that we can click that by sitting.

3. One doubt is whether any ‘re-scooter’ is available in system? I find only ‘re-cycle’, but I own a scooter at my home.

4. There is ‘Find’ button but it is not working properly. My wife lost the door key and we tried a lot trace the key with this ‘ find’ button, but was unable to trace. Please rectify this problem.

5. My child learnt ‘Microsoft word’ now he wants to learn ‘Microsoft sentence’, so when you will provide that?

6. I brought computer, CPU, mouse and keyboard, but there is only one icon which shows ‘MY Computer’: when you will provide the remaining items?

7. It is surprising that windows says ‘MY Pictures’ but there is noteven a single photo of mine. So when will you keep my photo in that.

8. There is ‘MICROSOFT OFFICE’ what about ‘MICROSOFT HOME’ since I use the PC at home only..

9. You provided ‘My Recent Documents’. When you will provide ‘My Past Documents’?

10. You provide ‘My Network Places’. For God shake please do not provide ‘My Secret Places’. I do not want to let my wife know where I go after my office hours.

11. Why is it that your name is Gates but u are selling WINDOWS.

Regards, Suresh


DUA ORANG KAYA DAN PEMANDUNYA


Suatu hari ada dua orang kaya sedang duduk di cafe, sambil menggosip pemandunya.

Orang kaya I : " Hei, kau tau tak, pemandu aku ini bodohnya setengah mampus ! Kalau kau tak percaya cuba lihat nie."

Terus dia panggil pemandunya si King Kong " King Kong, ini 10 ringgit, pergi ke kedai kereta, dan belikan aku Mercedez."

King Kong pun menjawab dengan sopan," Yes Sir !! Right A way !!" Dengan pantas terus ke kedai kereta.

Orang kaya I itu beritahu ke temannya," Nampak? Apa aku cakap....dia buat betul-betul"

Orang kaya II : " Haha....itu belum apa-apa, kau nak tengok, pemandu aku lagi teruk dari itu. Biar aku tunjukkan pada kau."

Terus orang kaya II memanggil pemandunya Rambo. " Rambo, pergi ke rumah aku, cuba lihat sama ada aku ada kat rumah ke tidak ?"

Rambo: " Yes Sir !! Right A Way !!" dan dia terus cabut ke rumah tuannya.

Orang kaya II beritahu kepada temannya tadi, " Nampak apa yang aku cakapkan ? Dia tak ada otak untuk berfikir, mana boleh aku ada di dua tempat yang berbeza dalam satu masa.

Tidak berapa lama kemudian, kedua pemandu itu bertemu di jalan,

King Kong : " Ehh you know, my boss is very stupid laaaahhh. Dia kasih aku 10 ringgit dan suruh aku beli mercedez di kedai kereta, mana boleh ?? Kau kan tahu sekarang kan hari minggu. Semua kedai kereta tutup!!"

Rambo : " Kau fikir boss kau stupid ha ? boss aku lagi stupid!! Masa dia suruh aku balik rumah lihat, apakah dia ada di rumah.....Padahal dia kan boleh check sendiri telefon je la ke rumahnya!!"


MALAS KE SEKOLAH


Jam sudahpun menunjukkan pukul tujuh pagi. Salim masih lagi berdengkur.Ibunya pun segera mengejutkannya untuk ke sekolah.

Ibu: Salim...Salim...bangun nak, pergi sekolah, nanti kamu terlambat.

Salim: Alah mak... Salim tidak mahu pergi ke sekolah!

Ibu: Apa, tidak mahu pergi sekolah?! Baik... Salim berikan emak dua sebab mengapa Salim tidak mahu ke sekolah.

Salim: Semua murid-murid tidak suka Salim. Guru-guru di sekolah pun tidak suka pada Salim!

Ibu: Itu bukan alasan bagi Salim untuk tidak ke sekolah. Cepat, bangun sekarang!

Salim: Baiklah, sekarang emak pula berikan Salim dua sebab mengapa Salim mesti pergi ke sekolah.

Ibu: Eh...eh...bertuah punya anak! Salim dengar baik-baik, pertama Salim sudah berusia lima puluh tahun. Kedua Salim PENGETUA SEKOLAH!!!????!!!!!


DIALOG DUA HANTU


Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.


SELAMAT PAGI CIKGU


Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

....................

[tiada subjek]

hari ini sudah genap 2 minggu saya berada di rumah setelah tamat semester 4 yang lalu...terasa sekejap masa berlalu. baru saat ini tergerak hati untuk menulis coretan..kerana blog ini sudah berubah wajah!! yeahh...akhirnya dapat juga saya repair blog yang tidak berapa nak vogue ni..bosan bila melihat wajah blog yang sama saban hari...hehe..waktu cuti inilah kesempatan yang terbaik untuk melayari internet sepuas-puasnya...24/7 dengan laptop kesayangan yg cute ni ( walaupun berhabuk sedikit..kerana terbiar beberapa minggu lalu untuk memberi laluan kepada peperiksaan)..tapi sekarang laptop inilah peneman hari-hariku...dulu kamu wahai laptop..amatlah lembap macam siput bila berfungsi...tetapi sekarang kamu pun sudah berubah sikap...fast&furious..haha...kerana kamu telah diberi suntikan dari klinik untuk menguatkan antivirus dalam badan di samping menambah ram untuk menampung berat badan kamu yang sudah overweight itu...saya sayang kamu wahai laptop..jangan buat hal lagi ok!...hehe...saya tidak suka menghitung hari ketika berada di rumah kerana biarlah hari-hari berlalu dengan seadanya..mungkin setakat ini coretan saya untuk kali ini...bertemu di lain hari....salam

live well or live hell?? you choose..

Allah tidak membebankan hamba-Nya dengan ape yang dia tidak mampu.

Al-Ankabut (29:2) : Adakah mereka merasakan mereka telah beriman sedangkan mereka belum diuji?

Ayat ini dipegang untuk mengubat luka pabila diriku di uji. When faith is put as test. sesungguhnya Allah bersama2 org yang sabar.

hidup x selalunya indah
x selalunya ada pelangi
kalau nak kata a bed of roses pun
duri-duri tetap ada
kadang2..calamity tu datang dan waktu tu rasa macam kene gelek ke bumi dek ahli sumo
tapi walau macam mane pun..ingat ape yang Dia selalu pesan
Allah takkan bebankn hamba-Nya dengan ape yang dia x mampu

Kami tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (daripada kebajikan) yg diusahakannya dan ia mendapat seksa (daripada kejahatan) yang dikerjakannya. (Meereka berdoa) : ' Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yg amat berat sebagaimana Engkau bebankan kepada org2 sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang x sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkau penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum kafir." (al-Baqarah:286)

Dan bila kita rasa sungguh2 x lalu dan wishing for penamat hayat.....
Pun Allah bagi cara2 nak menghadapi.

Rasulullah bersabda: None of you should long for death because of a calamity that had befalled him; and if he cannot, but long for death, then berdoalah, " Ya Allah, let me live as long as life is better for me, and take my life if death is better for me.

tapi janganlah kita mendoakan supaya mati cepat...humm ini kalau things are too much to bear...Mohonlah pada Allah supaya dilapangkan dan dipermudahkan segala urusan.
Allah itu dekat.

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepada-KU, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berdoa dalam kebenaran. (al-Baqarah:186)

No matter what, no matter when, no matter when it doesn't at all make sense, DO NOT leave you Love Letter's Compilation ( kita punya the Ultimate Life Manual, the Quran). It is the last thread to sanity even if everything else failed.

Life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken places.

dan....

things are easier said than done...
berat mata memandang..berat lagi bahu memikul...

tetapi...

Yakinlah pada Dia....

Live well or live hell??? you choose...

Thanx to "Rooftop Rant"....

JADUAL EXAM SEMESTER 4

20/4 - marketing

21/4 - numerical method and optimization

24/4 - instrumental chemistry

26/4 - chemical reaction engineering

5/5 - engineering mathematics

jadual sgt best!!

E-X-A-M





sempena exam yg bkl tiba...marilah sama2 kte berusaha mencapai kejayaan dgn cemerlang... gud luck to all my frens.. dlm kita berusaha..jgn lupe berdoa pada Yang KUASA.. smoga dipermudahkan segala urusan dalam menghadapi peperiksaan di samping segala usaha kita diberkati dan memperoleh barakah dariNYA.. amin~
* PECUTAN TERAKHIR BERMULA DARI SEKARANG *

CHEC 09-AHAD


hari kedua berlangsungnya CHEC 09...meriah dan menyeronokkan..mknn pun sdp2 belaka..huhu dgn berakhirnya CHEC 09 maka semakin hampirla kpd final exam yg akn tiba x lm lg..good luck kpd semua crew2 CHEC..sesungguhnya korg sgt best dan sporting..smoga kita akn bekerjasama lg dlm aktiviti yg akn dtg..


hari kedua berlangsungnya CHEC...diadakan di Stadium UiTM Shah Alam.. pertama kali dlm sejarah CHEC diadakn di stadium dan acara balapan turut dpertandingkan buat
julung kalinya...





banner CHEC...design oleh mohd afiq syazwan bin sohaime..thanx to biro publisiti yg bersusah payah promote CHEC sehingga mendapat sambutan yg di luar jangkaan..huhu gmbr ni di ambil sebelum ketibaan dekan...




ni lps majlis penutupan selesai...dekan tgh mkn kt dlm...kami mnunggu kt luar..ble dh bsn..ni la jdnye..huhu yg pki spek hitam tu hakim dan saiful..mereka merupakan cucu kembar kpd kassim selamat...hahaha oppss... piala pusingan bg keseluruhan CHEC 09 jatuh kpd part 4!!!!... yeahh...
syabas diucapkn kpd semua yg telah menyumbang mata utk part masing2..





ni la tenaga kerja yg sentiasa bertungkus lumus menjayakan CHEC 09...gabungan sekretariat mahasiswa fakulti..chemical engineering society student dan chemical process engineering society student.. high appreciate to our dean..Prof Dr Sharifah Aishah bte Syed Abd Kadir (tgh) krn sudi hadir bagi memeriahkn program ni dan seterusnya merasmikan penutupan CHEC 09 di stadium UiTM Shah Alam...







CHEC 09-SABTU



akhirnya...hari yg ditunggu tiba jua...wpun ade persiapan yg dilakukan pd saat2 akhir..tp alhamdulillah semuanya berjaln dgn lancar pd hari itu... hari sabtu mula berlangsungnya CHEC 09...pagi2 aku dh dikejutkan oleh hausmate... kol 6 lbh..mlsnye nk bgn!.. hari2 biase pun aku x bgn seawal ni..hehe tp xpe..kerana CHEC..sanggup ku korbankn waktu tidur yg hanya lbh kurg 3 jam shj..huhu lbh kurg 7.30 pg aku dan hausmate2ku merangkap krew CHEC tbe di padang seroja...smp je kt sne...kami pun jenguk kiri kanan..xde pun kereta waja bernombor plat "MAW"...waahhhh pengarah program x sampai lg!!!...hampeh sungguh...kitorg pun mula menjalankn tugas masing2...pndaftaran pun bermula dan kelihatan ramai student2 dtg memakai baju mengikut warna yg telah ditentukan..




  • part 2- biru


  • part 4-merah


  • part 6-hijau


  • part1,3,5,7,asasi-kuning...



haha...ternyata warna merah paling menyerlah di pdg tu...part 4 mmg bersemangat waja..yeahh!! (bukan buyers ok!!)..acara pg tu dimulakan dgn senaman aerobik yg dipimpin oleh beberapa budak part 6... lps tu acara wajib bg semua pelajar..marathon..huhu...tp thn ni trek tlh pun dipendekkan..supaya korg lari xla berapa pancit sgt...hehe =p..lps semua dh kembali ke pdg seroja..sukaneka pun bmula...keriuhan dan kekecohan melanda di tgh2 padang...acara kemuncak sukaneka ialah tarik tali..tp dimenangi oleh part 6..cess!!...dlm kol 11.30 pagi..futsal dan bola jaring pun bermula..akhirnya...futsal perempuan utk tmp pertama dan kedua dimenangi oleh part 4..yeahh!!...tp ms nk blk..ktorg pun kms2 la segala brg yg ade...supaya xde yg tertinggal..tp baldi2 yg digunakn utk sukaneka td hilang...termasuk baldi aku!!!...ni sume atas kecuaian fazlan..(woit..ganti blk baldi aku..nk bsh baju ni...haha)...mlm tu gak ade meeting utk kre point yg tlh dikumpul utk part masing2...tp aku ngan rosey x g pun..haha kami tertdo kt umh..sori bos!!..=p xpe..aku dh wakilkn murni ngan bella g meeting..hehe..bkn xnk g..tp ak xleh nk g ats sbb2 yg x dpt dielakkn..hanya mereka yg berdekatan memahami situasi ku skrg...=((...



ble semua tekun meeting...

lagu Avenged Sevenfold berkumandang...menandakan ade msg msk di hp ku...

"rabu, 8.30 mlm meeting CHEC! sila hadir. terima kasih. tempat foyer tingkat 11."

huh..meeting lg?? semakin hampir CHEC..semakin bertambah kerja..dgn hati yg rela ku pergi jua meeting tu...dgn hrpn segala kerja yg blum selesai dpt diselesaikn dgn secepat mgkn.. jam mnunjukkn 8.30 mlm.. tp besela...dtg lmbt meeting bknla suatu yg luar biasa...itu sudah menjadi kebiasaan bg kami..hahah...pgrh pgrm pun x mrh..sbb kalau xde kami...ssh la dier..ahakzzz.. 8.45 aku pun tbe di foyer fakulti kejuruteraan kimia dan meeting pun dimulakan..segala kerja yg tertangguh dibangkitkan semula...borang penyertaan telah pun dikembalikan...penyusunan jadual perlawanan utk sume games dilakukan oleh crew masing2...suasana menjadi kelam kelibut seketika krn masing2 sibuk membuat kerja sehingga x perasan ade yg candid gmbr mereka...opss...bkn aku...haha.. inilah hasilnya...zOOm it...









ternyata korg sgt tekun dan memberi komitmen yg terbaek utk menjayakan pgrm ini...syabas2!!..meeting tamat pd jam 10.15 mlm dan aku terus bergegas pulang kerana ade urusan laen yg perlu diselesaikan...

hari hmpr tiba

sponsor....perkara yg sdg berlegar2 di mindaku...ble sponsor nk komfem ni...nex wik dh CHEC... kegusaran melanda...bnda ni x setel lg...hummm...xpe2 bsabar yer..mggu ni sggh memenatkn wpun isnin cti...xpe mgkn berbaloi hasilnya nnt...(ayt nk sdpkn ati jer...ptuihh)..hope pgrm ni bjln dgn lancar...we as an organizer akn cb sebaek mgkn utk elakkn perkara yg sm berulang kembali... we try our best...thanx to all crew CHEC yg bg komitmen tanpa mengira waktu dan tenaga... sporting la korg...minx duet pun cpt je bg...sng keje ak..hehe...ckp pasal baju...smlm ak ade appointment ngan "botak" dr jaribangkudesign, mereka yg akn buat bj utk CHEC ni...so lps meeting kol 10 lbh ak pun bergegas ke destinasi yg dijanjikan...di mutiara medan selera sek 7...rosey..murni ngan bella pun ak angkut skali...sbb bley trus dinner...hehe...ble smp je kt sne...si botak n da geng br je nk mkn..mereka br abes test...test??? haha mereka stdnt gak...budak part 6 from mechanical engineering...waaa~ huhu bual punye bual...tetb si botak tnye...asl mane ek?? dgn bangga nye ak jwb..johor!..dia pun ckp..'owh..jhr ktne?' humm jb...pastu dier ckp..owhh samela...jb ktne? ak pun jwb la lg...kt tampoi...dier tnye lg...tampoi ktne?..humm ak jwb lg...tmn kemas...then dier pun ckp...laaa dkt je....stat dr tu mreka mggelarkn diriku "budak tampoi".....hahahah siyot jer...watevala...as long as korg siapkn bj tu pd waktunye..ak lyn jer...adehh...humm so psl baju dah setel..thanx bro!..tp ade lg yg blum setel...ape dia?? humm.... byk..hope all crew CHEC akn all out dis week smp mggu dpn...kte buat yg terbaek...smoga segala keringat yg dicurahkn utk mjayakan pgrm ini akn berhasil...amin...good luck guys!

saat aku ditalkinkan~

Hari berganti hari.Keadaanku semakin tenat.Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini.Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta ayah,lalu bertembung dengan lori balak.Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa.Pandanganku kabur.Tidak dapat ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku.Aku terasa dada ku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi.Derita sngguh.nafasku sesak.Tiba-tiba tanganku di pegang kuat."Mengucap sayang,,mengucap........Asyhaduallailahaillallah........."ucapanitu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan.Itu suara ibu.manusia yang pernah mendodoikan daku semasa kecil,manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku,manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah merotanku kerana degil."Bagaimana dengan keadaannya doktor?"Aku amati suara itu.Pasti itu suara abang.Mungkin abang baru sampai. "Tenat",jawab doktor dengan ringkas. "Itu kata doktor bang,jangan berserah kepada takdir sahaja.Kita perlu usaha". Sudah seminggu aku terlantar di wad ini,kenapa baru sekarang abang menjengah? datang lah ke sini,aku ingin berbicara denganmu. datanglah..... Tapi mataku.......semakin gelap.Adakah aku sudah buta? Tidak!!!!Aku tidak mahu buta.Aku masih ingin melihat dunia ini. "Sabarlah dik,banyak-banyak ingatkan Allah."Abangkah yang bersuaraitu? Apa yang aku tanggung ini tidak semudah yang kaulafazkan,abang.Tolonglah adikmu ini.Tolong bukakan mataku."Tekanan darahnya amat rendah". sayup sayap kedengaransuara doktor.Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak.Ibu,kau hanya mampu menangis saja.dan bila tiba saatnya,kita akan berpisah.Tapi,ibu.....aku tidak mahu berpisah denganmu.Tolonglah ibu,selamatkan lah daku. "Yassin......".bacaan yassin terngiyang-ngiyang di telingaku.Aku tahu itu suara abang.Tetapi kenapa aku di perdengarkan dengan suara itu???Apakah aku sudah menghampiri maut???????Aku takut!!!!!!! Sedetik lagi sakaratul maut datang.Sedetik lagi izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut datang.Aku di ambang sakaratul maut...... Aku semakin tegang dan semakin sendat nafas di dada.Ketika itu,aku tidak ingat apa-apa lagi.Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku.Tapi yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut."Tolong ibu,tolonglah aku,aku takut".Tapi rintihan ku tidak di pedulikan.Apa merekasemua sudah pekak? Aku di lambung resah,gelisah dan penuh kesah.Keluhan dan rintihan "Panas,dahaga,haus,panas........".tapi tiada siapa pun yang peduli.Nenekku datang,"Nenek...........". "Kau dahaga cu,kau lapar cu,mahu air??Ini gelas penuh air madu,kalau cucu mahu masuk syurga,minum air ini"."Ibu......".Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah susunya." Ini ibumu.Air susu ini membesarkanmu, nak.Buangkanislam, matilah dalam agama yahudi.....".Ayah.......kau datang ayah......."."Matilah dalam agama yahudi anakku.matilah dalam agama nasrani Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga". "Nenek....ibu.....ayah......suara kau kah tadi??Kenapa kau berubahlaku??Atau suara syaitan yang ingin memurtadkan aku?? "Mengucap sayang,mengucap.Asyhaduallailahaillallah......".Ucapanitu diajukan sekali lagi ke telingaku.Itu suara ibu.Tapi lidahku sudah menjadi kelu.Manusia-manusia berjubah hitam datang."Mari ikut kami". manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau,katanya"Mari ikut kami".cahaya putih datang.datang hitam. Datang sinaran kuning.Cahaya merah datang ."Apa ini,apa ini?.Akulah sakaratul maut.......!!!!!!". Kedinginan menjalar,merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku di selimuti sejuk.dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku. "Hai jiwa yang keji,keluarlah dari kemurkaan Allah.......".Aku tersentak.Roh ku berselerak di dalam tubuhku.Lalu,innalillahi wainnailaihi rajiuun.... Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya.Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku,seperti bau sampahyang amat busuk. "Apa yang busuk ni?Tak adakah orang yang mengangkat sampah ni?Ah,busuknya,hanyirnya,hancingnya......"."Assalamualaikum......"."Siapa yang memberi salam itu?"."Aku"."Kau siapa wahai pemuda???".Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku.Aku tidakpernah melihat orang yang sehodoh,sekotor,dan sebusuknya di dunia ini.rambutnya yang tidak terurus,baju yang di pakai berlumut hijau,kuning,coklat dan entah apa-apa warna lagi,dari lubang hidung,telinganya dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar.Tanpa di pedulikannya......jijik,loya,aku rasa........teramat loya melihatnya."Kau tak kenal aku?"."Tidak,jawabku tegas.Mana mungkin aku kenal kau sehodohdan sejijik ini"."Aku sahabatmu,kau yang membuat aku hari-hari"."Bohong!".Aku menjerit sekuat hati.Biar semua penghuni wadini mendengarnya."Aku tak kenal engkau!Lebih baik kau pergi dari sini"."Akulah amalanmu yang keji..........".Aku terdiam.Aku tidak mampu berkata apa-apa teringat kini,semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu.Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,akan di jelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti. Oh!Tuhan,aku banyak dosa.Aku memang lalai,cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan.Solatku kerana kawan,dan bukannya ikhlas kerana Allah.Pergaulanku bebas,tak kenal muhrim ataupun tidak.tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk bertaubat.Apa yang aku harus lakukan!!!!! Surah yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku.Aku melihat kaklong dan kak ngah menangis.Aku juga lihat mata abah bengkak. Tiba-tiba badanku di sirami air.Air apa ini?????"Tolong....sejuk!!!!Kenapa air ini berbau air kapur barus.Tolong jangan tekan perutku dengan kuat,sakit!!!!Kenapa ramai orang melihat aku???Aku malu.....malu.....malu......!!!!!!".Aku di usung ke suatu ruang.Aku lihat kain putih dibentangkan.Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu.kapas di bubuh di celah-celah badanku.Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan kain itu. "Nanti,tunggu!!jangan bungkus aku.Kenapa kalian semua buat aku macam ini?Tolong rimas....panas........". Kemudian aku di letakkan di suatu sudut.Beberapa orang termasuk tok imam menyembahyangkanku.Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang pertama.Tapi kenapa aku di sembahyangkan?Bukan kah aku boleh sembahyang sendiri?Aku teringat kata-kata ustazku dahulu."Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan".Dan kinibaru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir,ruku',sujud dan tahiyyat. Aku di angkat perlahan-lahan kemudian di letakkan di dalam kotak kayu.Kotak apa ini?"Aku di usung oleh enam orang termasuk ayahdan abang.Aku diusung setapak demi setapak". "Al-Fatihah!"Keengaran suara tok imam.Kelihatan ibu,kak long,kak ngah dan lain-lain mengekori di belakang.tapi kemana dia bawanya aku?". Nun jauh di sana,kelihatan tanah perkuburan kampungku. "Ke situkah aku dibawanya?Tolong turunkan aku,aku takut!!!!!!". Setibanya di tanah perkuburan,kelihatan satu liang yang besaiz dengan jasadku.Beberapa tangan memegangku,dan aku di turunkan ke dalam liang itu. "Perlahan-lahan",aku terdengar suara tok imam memberitahu."Tolong keluarkan aku dari sini!Aku seram!!!".Kini aku berada di dalam liang kedalam enam kaki.Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku."Tanah apa ini?"."Aduh sakitnya badanku di timbusi tanah"."Innalillahiwa innailaihi rajiuuun.......Dari Allah kita datang,dan kepada Allah jualah kita kembali". Kedengaran bacaan talkin dari tok imam."Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar,siratul mustaqim itu benar,syurga dan neraka itu jua benar........".Sayup sayap aku terdengar tok imam terus membaca talkin,tetapi makin lama makin hilang.Pandanganku makin ,makin kabur dan terus tidak kelihatan.Tubuhku terasa telah di timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di lemparkan ke atasku.Terasa semakin gelap dan ......aku kini keseorangan."Nanti!Nanti!Tolong!Tolong ayah,ibu!Jangan tinggalkan aku seorang.Aku takut!!!Gelap!!!Panas!!!Tolong !!!! THIS IS A GOOD STORY BUT THE AUTHOR LEFT OUT ONE MOST IMPORTANT THING IN DEATH..... "SAKITNYA SAKRATUL MAUT ITU ADALAH UMPAMA SERIBU PEDANG YANG AMAT TAJAM MENGHIRIS DAGING DAN TULANG SERENTAK...DAN SAKITNYA HINGGA KE AKHIRAT."

kesayanganku jua~



hehe..ni gmbr latest kami...gathering on 1st jan 09... kt mid valley ( xde tmp laen ker??)...tp x ckp forum...edah ngan ekin xde... but still best...byk gelak ketawa..smp guling2..hahaha...byk sgt cter..pnat gler...tp puas!!..ble jmpe dorg...ni la yg dpt ditafsirkan...
  • aina - semakin sopan...
  • wanie - semakin gila...
  • dayah - semakin vogue ( beltnya..haha)
  • rose - semakin bahagia...
  • akid - semakin byk skandal...

~~miss u all!!!

congratulation to bellaallallaala...


haa....wpun lmbt wish...tp xpela.. x smpt la nk update blog ni...awl2 sem byk menda nk urus...tp aku tetap nk ucapkn congrats utk bella...our new MPP...huhu x sangka hausmate aku yg senget menget ni bley jd MPP hahaha...( sorry bella =p)..we support u all the way...hope kamu dpt mjalankn tugas sebaik mgkin...jgn tlalu rendah diri...byk2 la blaja dgn abg nabil yer...macam mane nk uruskn hal2 kt fak tuh...jgn stress2....aku..murni...mid..and rosey sntiasa mnyokong anda...chaiyok2!!! after this kalau ade AGM or ape2 meeting...ktorg akn support supaya kamu stand up n speak up! jgn bg org len pijak kamu as a MPP....biarla si "4 sekawan" tu nk menggila jwatan sekretariat...kami akn sokong anda secara halusinasi....huhu...event tdekat yg kne organize is CHEC...hope tariq as a ketua program akn buat yg tbaek utk event ni...jgn jd mcm last 2 sem....hampeh jer!! kite buat kasi gempag ok...hoho... x sbr nk tggu CHEC...so berbalik kpd tjk td...congrats again to bella...MPP baru FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA...x lupe utk aina juga...tlg2 la kakak bella tu yer...br bape mggu jd MPP dh ade kedut2 di muke...kesian2..hehehe...smoga FKK maju di bwh naungan kalian...CONGRATS2!!!!